Aatrial House

1227133765_21

Architects: KWK PROMES
Location: Opole, Poland
Project Architect: Robert Konieczny
Collaborators: Marlena Wolnik, Łukasz Prażuch
Site Area: 10,057 sqm

This 2-storey Wondrous House is situated in Poland, close to Opole. Majority of low density settlement in the surroundings is formed of “cube – houses”, buildings typical for the 1970’s.

image description

image description

image description

image description

1716223600_axonometry

 

IDEA

One hectare site near the forest, where the building is designed has only one weak point: south-western access. An obvious conflict develops between the driveway and the garden. The idea arose to lower the driveway in order to separate it from the garden.

This prompted another idea – of a driveway leading inside to the ground floor level, from underneath the building, which became possible thanks to the creation of an inner atrium with the driveway in it.

image description

image description

 

NEW TYPE OF THE HOUSE

As a result, the building opens up onto all sides with its terraces in an unrestricted manner, and the only way to get into the garden is through the atrium and the house.

This is turn has made it possible to obtain a new spatial model of the house, which is the reverse of an atrial building. The Aatrial house is closed to the inside and opened to the surroundings.

374370120_19

821720941_17

1067494211_20

1344259492_18

823969576_13

1344440111_13

1763293265_10

1782093489_11

1960657963_09

STRUCTURE AND MATERIALS

The gateway is situated in the highest point of the site sloping to the east side. The 10 metres wide driveway following slope’s declivity, was additionally lowered underneath the ground level, while the garden was partly raised above this level.

As a result, the garden is separated from the driveway and the surroundings with a 2.5m high retaining wall.

The building was situated on the garden level. For the sake of neighboring buildings, typical polish “cube – houses” arisen it 1970’s, the structure of the house results from various transformations of a cube.

549252133_04

347527024_06

895298467_07

1885814320_08

1811960655_05

1388195576_01

1214641585_02

698231560_03

1290518181_00

As a result of stretching and bending particular surfaces of the cube, all the walls, floors and ceilings were defined, together with inner atrium and terraces. This principle of formation has not only created the structure of the house, but also defined interior and exterior architecture, including use of materials.

The building is a reinforced concrete monolith, and concrete is at the same time the finishing material of the transformed cube, while all additional elements are finished with dark ebony. The driveway and retaining walls were made out of quarried granite blocks, the material characteristic for the surroundings.

865761568_14

1462947400_15

1812555800_16

Source : Aatrial House
Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*