Guthrie House

Architects: Felipe Assadi & Francisca Pulido
Location: Chicureo, Santiago, Chile
Constructed Area: 140sqm
Site Area: 840sqm
Material: Concrete, Glass
Photos: Guy Wenborne

This wondrous house is a 140 sqm house, standing on the 840 sqm land. The commission was received from a real estate firm which wanted the design of a repeatable house, possible of being sited on a slope with 25% average gradient. The offer should be kept within an acceptable range for a standard user, a newly born family requiring an area not higher than 140 square meters.

\.PSF.HomePUBLICACIONESCASA GUTHRIEPLANOSPISO 1.dwg Model

\.PSF.HomePUBLICACIONESCASA GUTHRIEPLANOSTECHOS.dwg Model

\.PSF.HomePUBLICACIONESCASA GUTHRIEPLANOSCORTES + ELEV 02.

\.PSF.HomePUBLICACIONESCASA GUTHRIEPLANOSCORTES +ELEV 01.d

On the other hand, the stress should be set on the impact these houses should have among the projects package such offer raise. It was explicitly requested to build a house for sale, therefore, massively attractive, which “façade” the target public could quickly be absorbed with.

\.PSF.HomePUBLICACIONESCASA GUTHRIEPLANOSFACHADA.dwg Model

Notwithstanding, the project location raises as a natural belvedere toward the valley of Chicureo, a zone peripheral to the city of Santiago of growing real estate development and considerably mediocre quality, where the condominium of serialization houses finally owns large green areas. It deals with new neighbourhoods with architectonic imports of every type, where “style” seems to be the worthiest slogan of the offer.

On the contrary, our proposal was a counterproposal to the façade option, an absolute untying of the “pretty house” real estate concept, which image could adorn a web page accounting for a life style. Our proposal was a house without façade, a building to be developed from the street level downwards, rescuing that initial condition of natural “belvedere” over the valley the site proposed. The Guthrie house, therefore, is not just the answer to a housing issue over a medium gradient site, but a critical reflection to the real estate system which final target is to sell “attractive” and at a “good price” houses, built by “goodwill architects”. In other words, sell fashion.

fa503

fa501

fa504

fa408a

There was a large window in the living room. This presented a maximum natural light into the living room. This natural light also be used to brightened the kitchen and dining room.

Besides using a large window, the architects give some tubular skylight to allow natural light into the interior. The capacity of the tubular skylight not as much as a large window, but it can give some light into the room that large window do not give it.

fa403a

fa404a

fa401a

fa406a

fa402a
tubular-skylight

placement of tubular skylight

The wall in not only used as a partition. The wall also can be used as an ornament by make some holes on it. Beside as an ornament, this holes can be used as a tool to allow a natural light into the room. Large window, tubular skylight, and the holes can help to minimize the use of artificial light.

fa407a

fa405a

Source : Guthrie House
Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*