Poli House

Architects: Pezo von Ellrichshausen
Location: Coliumo peninsula, Chile
Client: Poli House Cultural Center
Area: 180sqm
Site Area: 10.000sqm
Photos: Cristóbal Palma

This wondrous house is an 180sqm house located in Coliumo peninsula. This region predominantly be habited by farmers, independent fisherman and a few summer tourists. The unique design that the architect put on this house is a natural podium surrounded by vastness and the dizzying and wide open space produced by the sight of the sea washing against the rocks at the foot of the cliffs.

pve-poli-12

This cube-shaped house consists of 3 storeys and its upper storey use as a terrace.

The house uses both as a summer house and also cultural centre. This double uses make the interior would have to mediate between a very public aspect and a more intimate and informal one.

Therefore, the design had to be both monumental and domestic without any of negative aspects of either one affecting the other.

poli-planta-01

poli-planta-02

poli-planta-03

poli-planta-04

poli-corte-a

poli-corte-b

poli-corte-c

poli-axo-sec

poli-elev-e

poli-elev-n

poli-elev-w

Therefore, the architect decided not to name the rooms by its function but instead to leave them nameless and functionless, just empty rooms with varying degrees of connection between them.

Then the architect decided to organize all the service functions in an oversized perimeter (the functional width), inside a thick wall that acts as a buffer.

That hollowed, empty space houses the kitchen, the vertical circulations, the bathrooms, the closets and a series of interior balconies that protect the windows from the sun (to the north) and the rain (to the west).

If necessary, all the furniture and domestic objects can be stored inside the perimeter, freeing up the space for multiple activities.

pve-poli-11a

pve-poli-11b

pve-poli-06

pve-pol-029

pve-pol-032

This house has been made with handmade concrete, using untreated wooden frames. The work was done with a small mixer and four wheelbarrows, in horizontal strata that matched the height of half a wooden board.

Then, the architect used the same battered wood of the frames to line the interior and to build sliding panels that function both as doors to hide the services of the perimeter and as security shutters that cover the windows when its dweller is not using the house.

pve-poli-01

pve-poli-02

pve-poli-03

pve-poli-05

Source : Poli House
Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*