Villa Meindersma

Architects: Branimir Medic & Pero Puljiz, de Architekten Cie
Location: Haaksberger, Netherlands
Project Team: M. de Jong, H. Hammink, R. Lambrechts, S. Moerman, S. Oehlers, J. Metz, D. Scholten
Contractor: Klein-Poelhuis BV, Haaksberger
Client: Meindersma Family
Constructed Area: 400 sqm
Photographs: Christian Richters, Your Captain Luchtfotografie

This 2-storey Wondrous House stands on a free parcel at the end of a cul-de-sac on the edge of the village of Haaksbergen. The largely green surroundings comprise villas from the seventies and present a rather timeless character.

252746153_situation-plan

N:Cad014014-wt3038 Woonhuis Meindersma Model (1)

N:Cad014014-wt3038 Woonhuis Meindersma Model (1)

N:Cad014014-wt3038 Woonhuis Meindersma Model (1)

The Meindersma villa is an introvert house. All the rooms are organized around a patio. The exterior façade has no windows, whereas the patio façade consists of only windows and doors.

At the same time, there are frameless strip windows along the floor and the ridge of the roof, and sunlight moves like a corona of skimming light along the curves in the interior. These three strip windows offer a view of the garden and the sky.

129503937_03038-cr-094-a

The house and patio have been elevated in relation to the surrounding ground, while, adjoining the garden room in the basement, ground level sinks to form a terrace at breast wall height. In this way, the double-curved volume of the villa lies in a gently sloping landscape.

1737351157_villa-meindersma-02

The villa has an elliptical floor plan and a cross-section of a single-storey residence with a roof. The area is wider in the large living room and narrower in the bedrooms. The slope of the roof is also steeper in the living room, making this room higher than others. As a consequence of the fluently altering cross-section, the ridgeline skips up and down and the façade and the roof surface curve in all directions.

93259473_03038-cr-013

1079744722_03038-cr-006

1220239449_03038-cr-007

1870726994_03038-cr-003a

The exterior has been realized in rough, natural materials. The roof and façades are covered with slates, while end walls are in brick relief. The front have been implimented in clear-varnished wood.

1246781981_03038-cr-097-a

1683182855_03038-cr-101

1325080546_03038-cr-076

A corrider leads off the entrance into one large space in which cooking, eating, living and working are accomodated. A vide in the middle of this space gives access to the basement where the garden room, sauna, children’s bedrooms and storage areas are laid out. The living area narrows to a passageway off which the main bedrooms area situated.

671930347_03038-cr-041

1421702401_03038-cr-007a-a

Constrasting with the exterior, the interior is smooth, white, and finished with abstract materials. The patio has also been designed as a room in the house. The size, material and careful finishing characterize the patio as a component of the living rooms. The surrounding garden harmonizes with the robust exterior of the villa.

822088786_03038-cr-045

421316027_03038-cr-010-bewerkte-verise-2-a-copy

10809825_0705907-haaksbergen

2016089740_0705903-haaksbergen

Source : Villa Meindersma

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*